Ok, ești proaspăt absolvent, gata de îmbarcare în prima ta aventură epică pentru a obține o carieră de succes.
Entuziasmant? Da. Dificil? Depinde. Cu toții ne-am aflat în acest punct, la un moment dat, iar primul loc de muncă reprezintă întotdeauna o experiență care te va învața lecții valoaroase și îți va oferi câteva skill-uri utile. Iată la ce detalii ar trebui să fii atent/ă atunci când îți cauți ptimul job, astfel încât tranziția ta de la student lipsit de griji la adult responsabil, să fie cât mai lină:
- Momentul “cine sunt eu și încotro mă îndrept”
Vei petrece destul de mult timp la viitorul tău loc de muncă, așadar asigura-te că te și distrezi! Primul lucru care îți apare în minte este background-ul educațional: poți găși un job în domeniul în care eșți specializat, sau expertiza ta este una “exotică” în care nu se fac angajări chiar acum? Oricare ar fi cazul, ține minte că obiectivul primului tău job nu este o potrivire perfecta, ci acum este momentul să cauți abilități și experiențe transferabile. Ar trebui să-ți construieșți o baza care să îți permită să lucrezi în alte domenii, mai târziu. Trăiește clipă, putem spune 😉
Pontul VIA: Dacă totuși îți doreșți o potrivire perfectă cu viitorul job, fă-ți un test de personalitate! Îți va spune lucruri pe care nu le știai despre tine și vei fi conștient de abilitățile și interesele tale – și astfel îți vei crea un punct de pornire stabil, de unde vei putea începe căutarea unui job potrivit.
- Bătălia CV-urilor și Cine alege pe Cine?
Pasul nr.1: Alegerea angajatorului – pentru că este o alegere. Angajatorii se diferențiază prin numeroși factori și nu doar în sectoarele lor de activitate. Numărul de angajați, mediul de lucru, sistemul de management și creșterea personalului reprezintă aspecte importante cărora ar trebui să le acorzi atenție atunci când decizi să lucrezi pentru cineva. Toți suntem diferiți- și în ceea ce privește mediul în care am dori să lucrăm, așadar gândește-te la preferințele tale și verifică ce companii se potrivesc – de exemplu, fă o lista cu 3 lucruri pe care le consideri importante la locul de muncă. Dar ține minte că ce contează cel mai mult pentru un proaspăt absolvent este să… învețe, Așadar, lipește-te de oameni inteligenți și devii câștigător ( sau poate chiar și mai inteligent?! :O )
Pontul VIA : “Nu-ți alege un job. Alege un șef. Primul tău șef este cel mai important factor în succesul carierei tale.” – Willian Raduchel
Pasul nr. 2: Să cauți pur și simplu o poziție entry-level nu este suficient. Trebuie să apelezi la câteva strategii pentru a găși job-ul potrivit pentru tine – și pentru a-ți îmbunătăți șansele de a ajunge la interviu. Ține minte că ziua de luni este cea mai bună pentru a găși un job și ai grijă să îți programezi interviurile întotdeauna dimineața. În plus, statisticile arată că recruiterii petrec, în medie, 6 secunde citindu-ți CV-ul, așa că fă-l să arate special (scapă de vechiul format Europass!!) și concentreza-te pe acele abilități pe care angajatorul ar trebui să le vadă imediat: tehnice, soft, exemple de acțiuni cu impact, certificate, tu știi cel mai bine😊.
Pontul VIA: La interviu, pune întrebări! Întreabă recruiterii ce le place la compania pentru care lucrează, ce caracteristici te-ar ajuta să ai succes în acea companie și cum ar arăta o zi obișnuită de lucru – aflând asta, vei șți și dacă această oportunitate este cea potrivită pentru ține.
- Mari așteptări
Cu toții trebuie să începem de undeva, așadar nu te aștepta la o poziție de management imediat, indiferent ce calificări ai. Fii pregătit/ă să urci pe scară ierarhică și nu pierde nicio șansă de a vorbi cu colegii și de a evolua. Adevărul este că salariul, atunci când ai 20 de ani, nu este cel mai important aspect. Ar trebui să alegi un job pentru experiența și oportunitățile pe care ți le oferă, nu pentru bani. Fii atent, deci, la următoarele detalii: viitoarea ta echipă, echilibrul viață profesională-viață personală, etica profesională ( atât a colegilor cât și a rezultatului muncii tale – fii informat! ), dezvoltarea personală: cât de probabil este că vei fi bun/ă la viitorul tău job și că acesta îți va aduce împlinire.
Scurtătura spre succes: din păcate, nu există. Dar cu o atitudine adecvată, cu dorința de a învață și cu o deschidere către noi posibilități, te vei bucura de un viitor strălucit, în timp ce te vei și distra!
Vorbind de distracție – VIA te poate ajuta cu testul de orientare în carieră, care te poate îndrepta exact unde trebuie.
Găsește-ne pe Facebook, Instagram și LinkedIn!
Și vorbește cu noi! Care a fost primul tău job și ce te-a învățat?