Până acum câteva decenii, consilierea în carieră era considerată potrivită pentru cei care își terminaseră studiile și erau pe cale să intre în lumea profesională. Dar vremurile s-au schimbat acum. În vremurile actuale, consilierea în carieră trebuie să înceapă chiar de la nivelul școlii. Asta pentru că mințile tinere sunt cele mai poroase în timpul anilor de școală și, ca atare, școlile constituie cel mai bun loc în care copiii pot fi îndrumați, instruiți și pregătiți pentru viitoarele lor perspective de carieră pe baza punctelor forte și a intereselor lor.

Poate că mulți dintre noi sunt nemulțumiți de alegerile profesionale pe care le-au făcut în timpul vieții academice. În afară de faptul că în vremurile noastre existau doar câteva opțiuni de carieră disponibile, exista și o lipsă de resurse pentru o orientare profesională corectă. Ne-am bazat în mare parte pe profesorii, părinții, familia sau prietenii noștri pentru sfaturi de carieră. Nu regretăm uneori că, dacă ar fi existat cineva care să ne îndrume, am fi putut să ne trasăm un traseu profesional de vis?

Din fericire, copiii noștri sunt mai avantajați decât am fost noi la răscrucea alegerii carierei. Nu numai că există diverse opțiuni de carieră disponibile în prezent, dar există și servicii profesionale de consiliere în carieră și experți/coachuri calificați care îi pot ajuta pe copiii dumneavoastră să aleagă ocupația potrivită.

Beneficiile consilierii în carieră

Găsiți cariera potrivită prin intermediul testelor de evaluare a talentelor

De cele mai multe ori, copiii au tendința de a urma mentalitatea de turmă a colegilor sau decizia părinților atunci când vine vorba de selecția carierei. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie interesați sau să nu aibă talentul necesar pentru a urma acea carieră. Consilierii de carieră vă pot ajuta să evaluați interesul, aptitudinile, personalitatea, pasiunea, punctele forte și punctele slabe ale copilului dumneavoastră pentru a găsi opțiuni de carieră potrivite. Aceștia poartă conversații prietenoase sau interviuri cu copiii și îi supun unor teste ușoare de evaluare a talentelor pentru a le măsura înclinațiile profesionale într-un mediu sigur și securizat.

Explorați perspectivele de carieră

Să spunem că, copilul dvs. dorește să urmeze o carieră în artă, STEM, antreprenoriat sau chiar un domeniu neconvențional, dar nu este sigur ce tip de oportunități de angajare există. Consilierii de carieră au cunoștințe de specialitate despre diverse domenii profesionale în ceea ce privește oportunitățile de carieră, salariul/venitul, creșterea profesională etc. Consilierii de carieră se vor asigura că copilul dvs. cunoaște detaliile unei cariere înainte de a se arunca în ea.

Momentul potrivit pentru a aborda un consilier de carieră

Când copilul dumneavoastră este în clasa a 8-a, este un moment bun pentru a apela la servicii de consiliere în carieră. În acest fel, copilul dumneavoastră va avea suficient timp pentru a decide dacă dorește să opteze pentru științe, comerț și științe umaniste/artele în standardul 11. Dar, dacă copilul dvs. a decis deja asupra fluxului, atunci poate, de asemenea, să ajungă la consilierii de carieră în orice moment în standardul 11 sau 12.

Cu toate acestea, cu cât mai repede veți apela la serviciile de consiliere în carieră pentru copiii dumneavoastră, cu atât mai mult timp vor avea la dispoziție pentru a se pregăti pentru carieră. Își vor putea stabili obiectivele de carieră cu o vizibilitate clară și chiar vor putea urma niște cursuri de dezvoltare a carierei adecvate vârstei lor, în paralel cu studiile de rutină.

Găsirea consilierului de carieră potrivit

Ar trebui să țineți cont de următoarele sfaturi pentru a găsi consilierul de carieră potrivit pentru copilul dumneavoastră:

Cercetați-i acreditările. Un consilier de carieră autentic ar avea un site web, mânere de social media și chiar un birou fizic.

Citiți recenziile/testimonialele online despre consilierul de carieră postate de părinți și elevi. Acest lucru vă va oferi o idee generală dacă consilierul de carieră va răspunde așteptărilor dumneavoastră.

Verificați gama de servicii oferite de consilierul în carieră. Aflați dacă serviciul include teste de evaluare, interacțiuni față în față, consiliere online, îndrumare privind admiterea la facultate/universitate și pregătire pentru concursuri etc.

Consilierii de carieră pot fi cel mai bun mentor al copilului dvs. în timpul anilor de studii. Aceștia vă pot ajuta copilul să își dea seama de alegerea corectă a carierei și să determine următorul pas de acțiune pentru a-și îndeplini ambiția de carieră pe care o visează.

Și pentru mai multe informații și sfaturi din psihologie, urmărește-ne pe Facebook, Instagram și LinkedIn.