Mulți își imaginează că o „sesiune de consiliere” are loc stând culcat pe o canapea, în timp ce un consilier îți adresează întrebări profunde și iscoditoare. Își imaginează că se vor întoarce săptămână după săptămână pentru a-și analiza în profunzime problemele personale.

Deși această imagine stereotipică poate fi aplicată unor anumite tipuri de consiliere, este un scenariu puțin probabil în consilierea în carieră. Și chiar dacă vei găsi o canapea în biroul unui consilier în carieră, cel mai probabil va fi plină de ziare, manuale pentru software, sau va aduna praf. Este mai probabil să găsești o masă pentru examinarea CV-urilor și a scrisorilor de intenție, un computer pentru demonstrarea resurselor web și un scaun confortabil pe care să stai în timp ce discutați problemele personale care îți influențează alegerile în carieră.

Procesul de consiliere în carieră constă în mai multe etape. Numărul exact și definițiile acestor etape variază în funcție de orientarea filosofică a consilierului, dar mulți ar fi de acord cu următoarele generalizări.

Primul pas: autoevaluare

Autoevaluarea este procesul prin care afli lucruri noi despre tine. Sună simplu, dar cum se pune în practică? Ei bine, dacă m-ai întreba ce cred că ar trebui să faci – ți-aș cere să te definești. S-ar putea, de exemplu, să te definești ca biolog molecular, părinte, student internațional, introvertit și/sau confuz. Această definiție oferă un punct de plecare, dar de multe ori va fi nevoie de mai mult pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la viitorul carierei tale. Ce mai poți spune despre tine? Care sunt visele, valorile, trăsăturile personalității, aptitudinile, abilitățile și obiectivele tale? Consilierii în carieră îi ajută pe indivizi să învețe mai multe despre ei înșiși folosind o varietate de tehnici.

O metodă des folosită este utilizarea instrumentelor de evaluare, cum ar fi Indicatorul de tip Myers-Briggs, Inventarul de interese puternice, clasarea valorilor sau abilităților sau utilizarea unor liste de verificare informale care analizează un subiect, cum ar fi mediul de lucru. Alte metode pe care le pot folosi consilierii includ discutarea viselor tale, povestitul sau interviurile care îți permit să îți clarifici rolurile din viață sau să abordezi problemele personale care îți influențează cariera.

Pasul doi: Explorarea lumii muncii

Programele post-universitare ne învață cum să fim cercetători. Dar dacă acesta nu este scopul tău în carieră? Drept este că unele programe postuniversitare și-au sporit opțiunile curriculare pentru a permite studenților să exploreze alte parcursuri profesionale. Iar numărul instituțiilor care oferă servicii de carieră oamenilor de știință crește anual, dar rămâne responsabilitatea individului să afle despre opțiunile de carieră disponibile. Un consilier în carieră te poate ghida în procesul de învățare privind lumea muncii, prezentându-ți informațiile ocupaționale sau învățându-te abilități de networking și de intervievare, printre altele. Deși o parte din explorare poate începe în biroul consilierului, solicitanții de locuri de muncă trebuie să realizeze activități de explorare predominant în afara mediului de consiliere.

Pasul trei: trierea și evaluarea opțiunilor de carieră

În această etapă vei integra informațiile pe care le-ai dobândit despre tine și despre lumea muncii. Acesta poate fi un pas dificil dacă nu ai explorat pe deplin propriile interese și nevoi – sau cerințele pieței muncii – dacă ai dificultăți în luarea deciziilor sau dacă ai numeroase opțiuni la fel de realiste și atrăgătoare.

Consilierii de carieră te pot ajuta să recunoști stilul decizional sau îți pot oferi instruire în acest sens. De asemenea, pot clarifica conexiunile nerealizate între informațiile pe care le-ai adunat. În plus, un consilier poate asculta pur și simplu ceea ce ai de spus despre provocările tale în acest proces.

Pasul patru: desfășurarea căutării unui loc de muncă

Asistența în căutarea unui loc de muncă este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii caută un consilier în carieră. Adesea, vor să afle despre ofertele de locuri de muncă și cum să își scrie CV-ul. Este un caz rar ca cineva să intre doar într-un birou de consiliere și imediat să i se ofere informații despre locul de muncă perfect. Cu toate acestea, consilierii în carieră pot oferi sfaturi și resurse pentru cum să te documentezi despre anumite companii sau să localizezi anumite locuri de muncă, ajutându-te să îți identifici rețelele și să îți folosești abilitățile de networking pentru a găsi locuri de muncă vacante sau pentru a crea posturi. Consilierii în carieră pot oferi, de asemenea, instruire în abilitățile de intervievare și te pot ajuta cu pregătirea materialelor scrise necesare pentru depunerea candidaturii.

Întrebări frecvente

  • Un consilier în carieră îmi va scrie CV-ul? În general, nu. Un consilier în carieră te poate ajuta să începi să-l scrii, îți poate recomanda broșuri, cărți și alte resurse de redactare a CV-urilor sau să îți va oferi sugestii de revizuire. Majoritatea nu vor scrie CV-ul pentru tine.
  • Care sunt diferențele dintre un consilier în carieră, un consultant, un coach și un trainer? Poate nesemnificative; poate esențiale. Selectarea titlului postului reflectă adesea filosofia persoanei în cauză. Poate reflecta un standard industrial sau pregătirea sa pentru funcția ocupată.
  • Chiar au nevoie consilierii în carieră să discute despre aspecte personale? Probabil despre unele; sau despre multe dintre ele; Depinde de motivul pentru care ceri ajutor. De exemplu, dacă treci pe la un centru de carieră pentru o critică a CV-ului, poți discuta de ce ai ales acea direcție specială în carieră. Dacă te lupți să găsești un echilibru între familie și carieră, poți petrece timp vorbind despre modul în care familia ta îți influențează deciziile de carieră.
  • Câte întâlniri individuale ai de obicei cu un consilier în carieră? În mod obișnuit, de la una până la șase. Așa cum există o multitudine de motive pentru care să cauți un consilier în carieră, procesul și numărul de vizite pot depăși cu ușurință estimările oferite de mine.

Deși majoritatea apelează la consilierea în carieră atunci când caută un loc de muncă, unii consilieri oferă și servicii care îi ajută pe indivizi în jobul lor actual. De exemplu, ei pot ajuta persoanele frustrate din cauza unui șef sau a lipsei de promovare. Aceștia le pot direcționa spre instruire în domeniul asertivității sau a abilităților de comunicare, sau pot oferi chiar ei această instruire. Nu toți consilierii prestează aceleași servicii.

Există numeroase locuri unde poți găsi un consilier în carieră, inclusiv locul actual de muncă sau studii, universitatea absolvită sau alte forme de învățământ post-liceal de pe plan local. De asemenea, poți căuta în paginile aurii. Cu toate acestea, este important să te asiguri de acreditările persoanei prestatoare și să fii prudent în privința pachetelor de oferte. Pentru mai mult ajutor în găsirea unui consilier în carieră, recomandarea ar fi să consulți informațiile furnizate de asociațiile profesionale pentru consilieri.

La prima întâlnire cu un consilier în carieră, este important să ne amintim că fiecare consilier are propriul său stil și propriile sale puncte forte, precum și un istoric educațional și tehnic specific – și cunoștințe particulare în raport cu deservirea clientelei. De exemplu, un consilier de la universitatea absolvită poate fi cea mai bună resursă pentru tine dacă ai nevoie de asistență pentru a face față problemelor personale sau familiale care influențează viitorul carierei tale. Alternativ, un seminar la locul de muncă îți poate satisface nevoile, ajutându-te să identifici mediile de lucru care ar putea fi mai potrivite pentru tine. Aceste exemple sunt generalizări, dar important de reținut este că nu toți consilierii vor fi ideali pentru fiecare persoană. Dacă dorești consiliere în carieră, continuă să cauți până când vei găsi un consilier despre care să simți că te poate ajuta. Probabil îți va face o bună impresie și va da dovadă de multă deschidere față de problemele cu care te confrunți!

Și pentru mai multe informații și sfaturi din psihologie, urmărește-ne pe Facebook, Instagram și LinkedIn.