În lumea extrem de competitivă de astăzi, mulți își pierd speranța de a supraviețui pe această planetă, din diverse motive, cum ar fi explozia populației, competiția acerbă și diferitele dificultăți cu care se confruntă. Totuși, treptat, elevii și studenții își dau seama că își doresc să urmeze o carieră pentru care să demonstreze pasiune. Dar, în realitate, cei mai mulți dintre ei nu reușesc să identifice această pasiune și, din această cauză, cea mai sigură modalitate de a o găsi, consilierea în carieră, are o importanță uriașă în viața elevului sau studentului, ceea ce poate schimba complet datele problemei.

De ce avem nevoie de un consilier?

Celebrul om de știință, Albert Einstein, a afirmat că: „Toți suntem genii, dar dacă judeci un pește după capacitatea sa de a se cățăra într-un copac, vei crede că peștele este prost.” Cea mai bună abilitate a peștelui este de a înota. Valoarea pe care o putem desprinde de aici este că fiecare persoană posedă un caracter unic și pentru a aduce la suprafață acel caracter unic, persoana în cauză are nevoie de un mentor sau de un consilier. În zilele noastre, viața prezintă atât de multe provocări și oportunități de carieră încât elevii și studenții sunt derutați când trebuie să ia decizia corectă, drept pentru care consilierul de carieră, prin activitatea sa de consiliere, analiză și cercetare, poate juca un rol major în luarea deciziei corecte de către elevi și studenți.

Cine are nevoie de consiliere în carieră și de ce este aceasta atât de importantă?

Ca ființe umane, fiecare dintre noi are nevoie de îndrumare pentru a-și putea îmbunătăți performanțele. Iată câteva aspecte prin care consilierea poate facilita succesul în carieră: –

Alegerea carierei potrivite

Expertul în consiliere în carieră îți poate analiza personalitatea, interesele și caracterul, astfel încât să poți găsi cele mai potrivite opțiuni de carieră.

Formarea unei legături de prietenie cu consilierul

Consilierul nu numai că te va ghida, dar va fi asemenea celui mai bun prieten al tău, cu care poți împărtăși totul, astfel încât să te poată înțelege în totalitate.

Stabilirea programului și a strategiei de carieră

Consilierea în carieră nu numai că îți va înlesni dezvoltarea personalității, dar te va ajuta și să devii o persoană mai organizată și mai bună prin diverse metode moderne.

Dobândirea abilităților potrivite.

Consilierea în carieră te ajută să te concentrezi, lucru care se poate reflecta cu adevărat în acțiunile tale și în munca pe care o depui.

Formarea tehnologică

În această lume hipertehnologizată, consilierea în carieră și-a extins aria de acoperire, astfel încât să poată ajunge la un public de masă, iar acesta să poată îmbunătăți viitorul omenirii.

Consilierul în carieră poate interacționa prin diverse mijloace de comunicare, astfel încât elevul sau studentul să poată învăța și interacționa cu ușurință cu acesta.

O serie de alte abilități pot fi deprinse prin intermediul consilierei în carieră

  1. Prin diferite sesiuni de consiliere în carieră, elevii și studenții își pot dezvolta o atitudine de rezolvare a problemelor, care poate fi de ajutor în rezolvarea întrebărilor legate de carieră.
  2. Există diferite rapoarte care pot determina, de exemplu, că un student poate învăța mult mai mult cu ajutorul abilităților de comunicare, prin urmare se poate concentra pe îmbunătățirea abilităților de comunicare.
  3. Elevul sau studentul poate afla mai multe despre sine cu ajutorul unui consilier pentru a explora noi oportunități în conformitate cu cele mai recente tendințe.
  4. Consilierul în carieră îl ajută întotdeauna pe elevul sau studentul în cauză să aibă răbdare și să mai învețe și despre abilitățile de ascultare.

Un jucător de fotbal are nevoie de un antrenor care să-l ghideze, iar un elev are nevoie de un profesor care să-l învețe – în mod similar, o persoană care trebuie să ia o decizie privind cariera sa are nevoie de un consilier care să o consilieze.

Concluzie

În ziua de azi, mai ales în contextul pandemiei, cu toții întâmpinăm dificultăți pe toate planurile, iar un consilier în carieră sau un mentor ne poate spori nivelul de încredere, sau ne poate ajuta să adoptăm cele mai bune practici care ne vor permite să atingem succesul prin realizarea visului nostru. Consilierea în carieră este, de asemenea, importantă deoarece consilierul folosește diverse metode logice care îi pot ajuta pe elevi și studenți, putând fi extrem de benefică în dezvoltarea unei cariere și, în egală măsură, în procesul educațional.

Și pentru mai multe informații și sfaturi din psihologie, urmărește-ne pe Facebook, Instagram și LinkedIn.