Te poți pregăti diferit pentru diferitele tipuri de evaluări.  De exemplu, pentru a te pregăti să faci un inventar de interese, gândește-te la lucrurile (ideile, activitățile) care au fost importante pentru tine, lucrurile pe care le-ai făcut bine, lucrurile pe care ți-a plăcut foarte mult să le faci, funcțiile în care ai fost numit sau ales (școala/organizațiile/locurile de muncă), hobby-urile și activitățile legate de posturile pe care le-ai ocupat în trecut. Testele de competențe și alte tipuri de evaluări care au răspunsuri corecte și răspunsuri greșite pot necesita mai multă pregătire.  Poate vrei să studiezi sau să exersezi pentru a te pregăti pentru un examen care va testa cât de mult știi sau cât de bine faci un anumit lucru.  Ai putea să recapitulezi materia sau să îți exersezi abilitățile pe cont propriu. Unitatea de învățământ la care studiezi poate oferi cursuri de pregătire pentru teste.  Iar la bibliotecă poți găsi informații privind testele sau chiar modele de test.  De multe ori, sunt disponibile informații scrise descriind textul sau oferind întrebări tip.  Cu mult înainte de test, solicită informații despre test și întrebări tip la centrul de testare.

Uneori este o idee bună să dai un test pentru a te obișnui cu procedura de testare – și pentru a-ți controla mai bine emoțiile. Apelează la biroul local de servicii pentru forța de muncă, la un serviciu de ocupare a forței de muncă, la un centru de consiliere în carieră, la centrul de formare profesională sau la centrul de testare de al unui colegiu sau al unei universități pentru a afla despre teste similare celui pe care intenționezi să îl susții.

Există teste care nu au răspunsuri corecte sau greșite – cum ar fi un inventar al intereselor, un instrument al valorilor profesionale, un test de personalitate sau un test de date biologice.  Nu poți să ”înveți” pentru aceste instrumente, dar poți găsi informații despre subiectele pe care le abordează, pentru a te simți pregătit.  Poate fi util să parcurgi un model de instrument, pentru a te simți mai confortabil atunci când vei da adevăratul test.

Deși nu vei găsi un curs sau un manual care să acopere exact aceleași probleme ca și testul, există totuși câteva lucruri pe care le poți realiza pentru a obține cel mai bun scor de care ești capabil. Aritmetica de bază (adunare, scădere, înmulțire, împărțire, fracții, procente și probleme) reprezintă o parte integrantă a majorității testelor de abilități.  Folosește-te de manuale, caiete de lucru și flash carduri pentru a-ți îmbunătăți abilitățile aritmetice.  Poate vei constata chiar că ți-ar fi utile niște cursuri de matematică. Înțelegerea textelor scrise și vocabularul fac adesea parte din testele de abilități.  Dacă consulți dicționarul și citești cu regularitate (de exemplu, din presa scrisă, 30 de minute pe zi), vei dobândi o mai bună înțelegere textelor și îți vei perfecționa stilul de exprimare.  Lectura te ajută și să îți dezvolți vocabularul. Fii pregătit fizic și mental să faci față unui test de abilități.  Încearcă să îți alegi ziua în care dai testul, astfel încât să fii odihnit, sănătos și asigură-te că nu ai luat medicamente care ți-ar putea încetini viteza de reacție sau gândirea.  Interesul tău este să te simți bine, pentru a te descurca perfect.

Care sunt cele mai bune strategii pentru examene?

Iată câteva sugestii care te pot ajuta să te descurci mai bine:

  • Pune întrebări. Nu există „întrebări proaste”. Pune întrebări până când ești sigur că înțelegi ce se așteaptă să faci și cum vei fi punctat.
  • Asigură-te că știi cum se punctează răspunsurile greșite și întrebările nerezolvate. Dacă există o penalizare pentru răspunsurile greșite, trebuie să știi acest lucru înainte de a începe.  Într-o astfel de situație, punctajul tău va avea de suferit dacă încerci să ghicești răspunsurile.  Dacă nu există nicio penalizare pentru răspunsurile greșite, ghicitul răspunsurilor nu poate decât să te ajute, nu să te afecteze.
  • Urmează instrucțiunile. Ascultă și citește instrucțiunile.  Nu presupune că știi deja ce ai de făcut pentru că ai parcurs deja un test similar.  Testele diferite au instrucțiuni diferite.
  • Citește fiecare întrebare cu atenție. Fii atent la cuvinte ca „întotdeauna”, „niciodată”, „tot”, „niciunul”, „numai”.   Ele chiar contează.
  • Dacă crezi că știi răspunsul, probabil că așa și este! Nu trebuie să fii 100% sigur înainte de a răspunde la o întrebare.  (Dacă există o penalizare severă pentru răspunsurile greșite, ar fi totuși mai bine să ignori comentariul precedent.)
  • Dacă ai timp, verifică-ți răspunsurile. Asigură-te că nu ai interpretat greșit nicio întrebare, că nu ai sărit peste nicio pagină, că nu ai lăsat spații goale unde știai răspunsul și că nu ai făcut nici alte greșeli din neglijență.
  • Completează foarte atent răspunsurile. Dacă treci un răspuns corect într-un spațiu greșit, este ca și cum nu ai fi răspuns deloc la întrebarea respectivă.  Verifică de două ori pentru a te asigura că marchezi răspunsurile tale în dreptul numărului corect de pe foaia de răspuns.  Nu face semne pe marginea foii de răspuns.  Acestea ar putea fi interpretate de computer ca răspunsuri!
  • Schimbă un răspuns numai dacă ești sigur că este greșit.
  • Dacă te răzgândești cu privire la un răspuns, șterge vechiul răspuns complet.

Sfaturi pentru testele cu limită de timp:

  • Drămuiește-ți timpul. Parcurge întregul test înainte de a începe.  (Cu excepția cazului în care ți se spune să nu întorci pagina.)
  • Fii atent la numărul de întrebări, la tipul acestora și la dificultatea aparentă a acestora. Raportează acest lucru la timpul permis pentru completarea secțiunii în cauză.  Estimând cât timp trebuie să petreci cu fiecare întrebare, vei putea urmări cât de departe ai ajuns.
  • Folosește-ți timpul cu înțelepciune. Ține pasul, astfel încât să ai timp suficient pentru a răspunde la fiecare întrebare.
  • Pe o ciornă, scrie numărul fiecărei întrebări la care nu poți răspunde sau la care te simți nesigur de răspunsul tău. Dacă ai timp la final, reia acele întrebări.  Se întâmplă adesea ca o anumită întrebare să te ajute să îți dai seama de răspunsul de care ai nevoie la o întrebare anterioară.

Sfaturi pentru întrebările cu alegere multiplă:

  • Analizează cu atenție fiecare opțiune. Încearcă să nu te grăbești cu alegerea răspunsului pe care îl consideri corect înainte de a citi celelalte opțiuni care ar putea fi chiar mai bune.
  • Dacă poți elimina una sau două opțiuni, alege dintre opțiunile rămase. De obicei, anumite opțiuni nu sunt rezonabile și pot fi eliminate cu ușurință.
  • Caută indiciile gramaticale. Dacă varianta de răspuns nu se potrivește cu întrebarea din punct de vedere gramatical, probabil este greșită.
  • Marchează un singur răspuns, cu excepția cazului în care ți se spune în mod specific să marchezi toate răspunsurile corecte. Un răspuns corect plus un răspuns greșit se consideră de obicei ca fiind o greșeală.

Și pentru mai multe informații și sfaturi din psihologie, urmărește-ne pe Facebook, Instagram și LinkedIn.