Mai este puțin și începe facultatea și odată cu ea și zilele studenției (pe cât de distractive pot fi, având în vedere că virusul încă ne dă târcoale). Te gândești, probabil, să-ti cauți un job, acum, in timpul facultății sau imediat după ce o termini.
Întrebarea este: ce fel de job să cauți – știind că îți va afecta viața? – No pressure, totuși.
Îți vei petrece cea mai mare parte a timpului la viitorul tău loc de muncă, iar acesta va avea un impact semnificativ asupra viitorului tău, așadar asigura-te că ai răspunsuri pentru următoarele 3 întrebări, atunci când iei decizia cea mare:
- Ce te face fericit/ă?
Cursurile preferate & specializarea:
Profită de poziția în care te afli: ești student/ă iar asta simplifică lucrurile: ce ai face dacă nu ar trebui să îți faci griji în privința banilor ori a timpului? Cea mai bună cale de a afla este să faci o listă cu hobby-urile tale – ai înclinații artistice, îți place să socializezi? În al doilea rând, gândește-te la cursurile care ți-au plăcut cel mai mult în liceu și ai grijă ce specializare alegi – deși e vorba doar despre un an sau 2, vei afla apoi că timpul zboară și nu ai vrea să-l fi petrecut îndreptându-te în direcția greșită.
- La ce ești priceput/ă?
Sunt 2 moduri de a afla acest lucru: teoria și practica. Doar stăpânindu-le pe ambele vei putea să atingi succesul.
1#Teoria: fă un test de personalitate. Da, sunt mii de teste de personalitate pe internet și chiar dacă e destul de relevant să știi dacă ești introvertit sau extrovertit, ar trebui să investești într-un test serios, când este vorba de cariera ta. Sfatul nostru este să găsești o evaluare a personalității creată de specialiști, bazata pe o metodologie complexă, care să îți testeze abilitățile, punctele forte dar și punctele slabe (deși desigur că ai foarte puține, dar cunoscându-le, le poți schimba și poți deveni cea mai bună varianta a ta).
2#Practica: fii voluntar/intern. Nu există o metodă mai bună de a ști ce vrei să faci, decât efectiv încercând mai multe lucruri. Există zeci de asociații studențești – și facultatea ta are una, în mod sigur, așadar nu fi timid/a și implică-te în cât mai multe activități. Bonus: vei cunoaște din ce în ce mai multe persoane și vei înțelege importanța networking-ului (care reprezintă, de fapt, un secret al succesului în afaceri), dar și bucuria de a ajuta oameni. În ce privește internship-urile, vei înțelege ce înseamnă munca și responsabilitatea – cu cât mai devreme vei încerca unul și vei vedea dacă ți se potrivește, cu atât mai bună va fi decizia ta de a alege specializarea corectă.
- Cum arată viața ta ideală?
Probabil că vei auzi întrebarea „Unde te vezi peste 5 ani?” foarte des, în timpul viitoarelor interviuri la care vei participa, sau de la colegi ori prieteni. Și chiar dacă acum crezi că este un clișeu, să știi că are un înțeles mai profund: conform psihologilor, însuși procesul în care îți imaginezi viitorul și îți setezi obiectivele te va aduce mai aproape de îndeplinirea lor.
Așadar, ia un pix și o hârtie ( sau deschide un .doc) și scrie următoarele întrebări:
1#Cum definesc succesul în 5 cuvinte?
2#Care sunt principalele mele valori (3)?
3#Part-time sau full-time – prefer mai mulți bani sau mai mult timp liber?
4#Unde mi-ar plăcea să locuiesc – în ce zona/oraș/țară?
5#Ce-mi place să fac toată ziua – prefer un birou sau un job unde aș putea fi activă/a sau chiar unul remote?
În cele din urmă, adevărul este că ești încă foarte tânăr/ă și trăiești în cea mai dinamică perioada pe care a cunoscut-o omenirea. Chiar și așa, s-ar putea să nu fii conștient/ă de toate opțiunile de carieră disponibile pentru tine, decât dacă ieși în afara zonei tale de confort și începi să explorezi.
Încă nu ești sigur/ă? Găsește-ne pe Facebook, Instagram și LinkedIn sau testează-ți abilitățile aici.