Schimbarea locului de muncă la fiecare câțiva ani sau mai puțin este din ce în ce mai frecventă în rândul generațiilor tinere.
Un sondaj Deloitte din 2020 a constatat că 31% dintre mileniali și aproximativ 50% dintre cei din generația Z anticipează că își vor părăsi locul de muncă în următorii doi ani.
Persoanele active sunt din ce în ce mai mult responsabile pentru a-și croi propriul drum. Dar nenumăratele posibilități de sculptare a carierei pot fi un proces incitant, dar descurajator pentru persoanele aflate în orice etapă a vieții.
Consilierii de carieră oferă o sursă valoroasă de sprijin și îndrumare pentru persoanele care doresc să își exploreze aspirațiile, să facă o schimbare în carieră sau pur și simplu să obțină mai multă satisfacție din munca lor.
Acest articol prezintă ce este consilierea în carieră, cum poate fi benefică și câteva teorii de consiliere în carieră foarte influente.
Ce este consilierea în carieră și de ce este importantă?
Fiecare an de muncă cu normă întreagă echivalează cu aproximativ 2.000 de ore din viața noastră – o bucată de timp considerabilă. Nu este surprinzător, așadar, că a fi nefericit sau nesatisfăcut la un loc de muncă ne poate afecta profund viața.
Pe lângă faptul că oferă securitate financiară, locurile de muncă reprezintă o șansă de a obține împlinire, semnificație și conexiune cu ceilalți și oferă un mijloc important de exprimare a identității.
Consilierii de carieră sunt profesioniști calificați care ajută oamenii să exploreze, să înțeleagă și să execute decizii legate de carieră. Ședințele pot avea loc într-un cadru individual, în contexte educaționale, cum ar fi într-o universitate, sau ca parte a consilierii de grup.
Consilierea în carieră oferă, de asemenea, un spațiu de susținere pentru a ajuta oamenii să navigheze în lumea complexă și în continuă schimbare a muncii, permițând oamenilor să găsească propriile soluții la o varietate de provocări profesionale.
O scurtă istorie a consilierii
Evoluția consilierii în carieră s-a potrivit cu transformările economice ale secolului trecut.
În timpul celui de-al doilea val economic industrial de la începutul secolului XX (1900-1950), multe persoane au început să lucreze în industrii care fabricau produse pe scară largă, cum ar fi cea textilă și a fierului.
Între 1940 și 1990, accentul s-a mutat pe specializare și pe perfecționarea unei anumite cariere. „Cariera” convențională a fost punctată de repere profesionale și de un sentiment de progres, cu scopul de a îndeplini treptat roluri mai provocatoare și, probabil, mai bine plătite.
Acesta a fost un punct de cotitură pentru consilierii de carieră, care puteau ajuta persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să identifice oportunitățile care să le aducă pe o traiectorie profesională solidă. Instrumente precum evaluările de personalitate, care puteau identifica caracteristicile unice ale oamenilor, au câștigat atenție.
În anii 1990, progresele rapide în domeniul tehnologiei informatice făceau valuri la locul de muncă. Identitatea profesională individuală a devenit mai importantă în consilierea în carieră, iar obiectivele s-au mutat de la progresia liniară în carieră la dezvoltarea profesională continuă și la sprijinirea oamenilor pentru a dezvolta versatilitatea perspectivelor lor de angajare.
Acum, munca este din ce în ce mai digitală, la distanță și flexibilă. Prin urmare consilierea în carieră devine mai dinamică și mai integrată, ajutându-i pe clienți să își exploreze identitatea profesională în contextul mai larg al vieții lor, sprijinindu-i, în același timp, să își gestioneze cariera mai eficient pentru ei înșiși.
Nu există nicio îndoială că consilierea în carieră îi poate ajuta pe oameni în ceea ce privește aspectele practice de luare a deciziilor legate de alegerea carierei. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor forme de consiliere, relația terapeutică și oportunitatea de dialog sunt esențiale pentru eficiența intervențiilor de consiliere în carieră.
Reducerea indeciziei și executarea planurilor de carieră
Consilierea în carieră s-a dovedit a fi benefică pentru a face alegeri profesionale pe termen lung. Un studiu a constatat că, după numai patru sau cinci ședințe de consiliere în carieră, majoritatea clienților și-au executat planurile de carieră în decurs de un an și au raportat mai puține dificultăți în luarea deciziilor privind cariera până la un an mai târziu.
Sprijinul consilierului, clarificarea valorilor și satisfacția în viață
Alte cercetări au constatat că o alianță de lucru puternică cu un consilier de carieră a fost legată pozitiv de creșterea satisfacției în viață și a fost legată negativ de dificultățile în luarea deciziilor privind cariera.
În plus, o meta-analiză amplă care a implicat 57 de studii a arătat că sprijinul consilierului și faptul de a ajuta clientul să își înțeleagă mai bine valorile au fost componente integrale ale intervențiilor eficiente de alegere a carierei.
În ziua de azi, mai ales în contextul pandemiei, cu toții întâmpinăm dificultăți pe toate planurile, iar un consilier în carieră sau un mentor ne poate spori nivelul de încredere, sau ne poate ajuta să adoptăm cele mai bune practici care ne vor permite să atingem succesul prin realizarea visului nostru. Consilierea în carieră este, de asemenea, importantă deoarece consilierul folosește diverse metode logice care îi pot ajuta pe elevi și studenți, putând fi extrem de benefică în dezvoltarea unei cariere și, în egală măsură, în procesul educațional.
Și pentru mai multe informații și sfaturi din psihologie, urmărește-ne pe Facebook, Instagram și LinkedIn.