Indiferent de stadiul în care te afli în carieră, cu siguranță există și perioade în care să te simți blocat sau nesigur cu privire la ce ai de făcut în continuare. Când se întâmplă asta, consilierea în carieră te poate ajuta să scapi de o parte din stres. Fie că ești în căutarea unui loc de muncă, că îți împrospătezi CV-ul, îți pui la punct abilitățile de intervievare sau pur și simplu te îngrijești de cariera ta în ansamblu, nu strică niciodată să ai un profesionist de partea ta.

Consideră că un consilier în carieră (cunoscut și sub denumirea de coach) este un consultant pentru bunăstarea ta profesională – o persoană care îți amplifică încrederea în sine și te sfătuiește în deciziile importante. În SUA, majoritatea consilierilor de carieră percep între 75 și 250 USD pe oră, în funcție de experiența și pregătirea lor, conform Noomii.com, un anuar al consilierilor profesioniști.

Pentru beneficii maxime, trebuie să abordezi consilierea în carieră cu mentalitatea potrivită. Iată cinci modalități de a-ți maximiza experiența.

Găsește un consilier cu care să fii pe aceeași lungime de undă

Când vine vorba de construirea unei relații profesionale eficiente între client și consilier, „totul se reduce la chimie”, spune Jaime Klein, fondatorul Inspire Human Resources, o firmă de consultanță în resurse umane din New York. Pentru a găsi corespondența potrivită, fă-ți timp să intervievezi mai mulți consilieri de carieră.

Aceste întrebări te pot ajuta să găsești consilierul potrivit:

Cum ți-ai descrie stilul de coaching?

Cu câte persoane din industria mea sau de pe posturi similare ai făcut coaching?

Poți să îmi povestești despre un moment în care ai lucrat cu o persoană care a avut provocări similare celor cu care mă confrunt eu?

În ce mod vei monitoriza progresele mele?

Ce instrumente și exerciții utilizezi pentru coachingul clienților?

Care sunt principalele tale abilități în calitate de consilier de carieră?

De asemenea, este bine să ceri referințe. „Performanțele din trecut constituie întotdeauna un excelent indicator al succeselor viitoare”, subliniază Klein.

Fixează-ți obiective concrete

Nu este util să spui doar „Am nevoie de un loc de muncă”. Trebuie să analizezi lucrurile în profunzime. Un consilier în carieră te poate ajuta cu siguranță să înțelegi detaliile, dar poți economisi timp dacă reflectezi un pic în prealabil.

Este crucial să știi exact ce vrei să obții din lucrul cu un consilier în carieră. Asta implică identificarea, împreună cu consilier-ul tău, a obiectivelor asupra cărora vă veți concentra amândoi, ca echipă. Vrei un post care să te facă să te simți mai împlinit? Un parcurs profesional care să ofere posibilități clare de promovare? Un sentiment mai puternic de leadership pentru a deveni un manager mai bun? În fine, ce ai vrea să desprinzi din această experiență? „Atât consilierul în carieră, cât și clientul trebuie să fie pe aceeași lungime de undă și să conlucreze la aceleași obiective”, spune Joanne Meehl, expert în căutarea unui loc de muncă și în redactarea CV-urilor. „Un consilier bun te va ajuta să separi sarcinile prioritare de cele secundare.”

Fă-ți treaba

Deși consilierii de carieră îți pot sta la dispoziție pentru a te ghida pe parcursul procesului de căutare a unui loc de muncă (sau al altor provocări), există limite în ceea ce pot face aceștia. Gândește-te în felul următor: Un antrenor competitiv poate să îi sfătuiască pe jucătorii de fotbal, dar nu poate să înscrie goluri pentru ei.

Aproape în același mod, un consilier nu poate să îți dea o ofertă de loc de muncă pe tavă, după care să bată din palme, iar tu să fii promovat. Reține, tu – nu consilierul tău – te afli la volanul carierei tale. Cu alte cuvinte, nu poți să te aștepți doar să fii prezent, să plătești suma convenită și apoi să îl lași pe consilier să facă toată treaba. Trebuie să participi și să urmezi sfaturile consilierului. În caz contrar, vei pierde timpul tău și al consilierului, ca să nu mai zic de bani.

Fii sincer

Sinceritatea este esențială când lucrezi cu un consilier în carieră. Întotdeauna recomandăm să fii perfect transparent cu consilierul tău”, afirmă Klein. Te simți descurajat de refuzurile angajatorilor? Te-ai săturat de șeful tău? Exprimă-ți trăirile tale în fața consilierului. În definitiv, sesiunile de consiliere în carieră îți oferă un loc sigur pentru a exprima lucrurile cu care te confrunți cu adevărat pe plan profesional.

Cu cât consilierul știe mai multe despre tine, cu atât mai eficient te poate ajuta, așa că nu-i ascunde informații pertinente – în special lucrurile pe care preferi să le ascunzi. „Consilierii de carieră au nevoie de date curate și neprelucrate din partea clienților”, spune Donald Asher, consultant în carieră și autor al cărții „Cine promovează, cine nu și de ce”. „Dacă ai fost concediat, trebuie să știu asta. Dacă nu știi să folosești Excel deși se cere la locul de muncă, trebuie să știu și asta.”

Și reține că trebuie să fii sincer cu tine însuți, de asemenea. Dacă te confrunți cu probleme mai profunde decât nemulțumirea în carieră, un consilier nu este răspunsul. „Deși este în regulă să te bazezi pe consilierul tău pentru sprijin emoțional atunci când ești frustrat de căutarea unui loc de muncă sau de postul tău actual, nu trebuie să consideri că acesta este terapeutul tău”, spune Meehl, care îți recomandă să cauți un tratament profesional dacă te simți deprimat.

Fii deschis la critici

O parte din munca consilierului de carieră este de a te impulsiona și de a-ți oferi o sursă de motivație, dar rolul său necesită, de asemenea, să îi oferi uneori și feedback negativ. „Un consilier în carieră te face responsabil, pur și simplu”, spune Asher. Rolul tău este de a fi receptiv la astfel de critici constructive. Uneori, acest lucru poate constitui o provocare – de exemplu, este descurajant să auzi că trebuie să îți refaci CV-ul de la zero. Dar, de fapt, cauți consiliere în carieră pentru a afla care îți sunt punctele slabe, iar apoi ție îți revine sarcina de a le remedia.

Și pentru mai multe informații și sfaturi din psihologie, urmărește-ne pe Facebook, Instagram și LinkedIn.