Ca trainer sau career coach, știm că petreci foarte mult timp lucrând cu profesioniști, ajutându-i să sară de la un rol la altul, oferind sfaturi și ghidându-i la fiecare pas în căutarea lor.

Anul acesta se anunță cu atât mai provocator: sunt peste 450 000 de șomeri în România și din ce în ce mai mulți angajați care vor să își schimbe domeniul de activitate, pentru a se adapta la noile condiții din piața muncii, atât de afectată în ultimele luni.

Tu cum îi ajuți? Experții psihologi VIA îți oferă 4 sfaturi care să îți ducă sesiunile de career coaching la un alt nivel:

Sfatul #1: Speranța vine din interior: cunoaște-le personalitatea

„Un mentor este acela care te ajută să vezi speranța din interior”, a spus Oprah Winfrey la un moment dat. Pe lângă încurajare și positive thinking, un career coach profesionist se va axa pe informații clare, în cel mai important pas al sesiunilor: cunoașterea cursanților. Și cum altfel îi poți cunoaște, decât cu ajutorul unui test de personalitate creat de experți psihologi? Personalitatea este deosebit de importantă în sesiunile de orientare în carieră pentru că reprezintă exact ceea ce ne face să fim unici – ne influențează valorile, interesele, modul în care percepem lumea care ne înconjoară și modul în care învățăm și ne dezvoltăm. Personalitatea se formează în primii ani de viață și continuă să evolueze odată cu noi – fii tu cel care înțelege și  ghidează această evoluție.

creativitate VIA Consiliere

Sfatul #2: Hai să îmbinăm „utilul” cu „plăcutul”

Îți propunem un exercițiu de imaginație: un cursant, cu experiență în analiza datelor, îți spune că și-ar dori un job care să îi pună în valoare creativitatea, imaginația. Cum îl ajuți? Ei bine, experții VIA te sfătuiesc să îi testezi aptitudinile.  Aptitudinile sunt acele însușiri psihice și fizice individuale – dezvoltate, perfecționate și aplicate în situații reale – și care mijlocesc performanța în efectuarea unei activități. Aptitudinile alcătuiesc latura instrumentală și executivă a personalității. Cu alte cuvinte, vezi dacă se descurcă mai bine verbal, numeric sau deductiv. Combină rezultatul testului de aptitudini cu cel al celui de personalitate și obții un excelent punct de pornire, plin de informații relevante pentru viitoarea carieră de succes a cursantului tău.

Sfatul #3: Planurile riguroase merg mână în mână cu sprijinul emoțional

Anul acesta ne-a afectat pe toți, mai mult sau mai puțin, iar cursanții tăi nu reprezintă o excepție. Pentru ca sesiunile tale de career coaching să fie un adevărat succes, experții psihologi VIA te îndeamnă să îmbini 2 aspecte:

#1 – Creează planuri de carieră riguroase. Chiar și pentru cei mai puțin organizați, un plan corect, complet și detaliat, va oferi un sentiment de control în această perioada agitată.

#2 – Fii acolo pentru ei! Problemele în carieră apar de multe ori pe fondul unor aspecte emoționale – fie că ne referim la alegeri greșite sau la dorința de a ne schimba. Deși nu ești psiholog, fiind deschis/ă către comunicarea cu ai tăi cursanți, le vei oferi conexiunea care le-a tot lipsit în acest an, chiar dacă vei folosi Zoom pentru asta. Sănătatea mintală este cea mai importantă și adesea se bazează pe conexiune și emoții.

Ca trainer sau career coach, ai capacitatea de a schimba vieți.

Urmează sfaturile de mai sus și oferă-le cursanților tăi sesiuni de orientare în carieră care să le aducă împlinirea și evoluția mult-dorite.

Și pentru mai multe informații și sfaturi din psihologie, urmărește-ne pe Facebook, Instagram și LinkedIn.

training VIA Consiliere