Mâine e luni, o nouă zi la job-ul tău. Ce sentiment îți provoacă acest gând? Hai să facem o schimbare!

Știi că ceva nu merge: poate salariul, colegii sau chiar însăși natura muncii pe care o prestezi. Ai vrea să faci o schimbare dar simplul gând ( la care se adaugă și vremurile tulburi pe care le traversăm ) te copleșește. Experții psihologi din cadrul VIA îți sar în ajutor și îți spun că schimbarea este posibilă!

Conform statisticilor, 77% dintre cei ce s-au reorientat în carieră au devenit apoi mai fericiți. Șansele sunt de partea ta, deci! Citește cele 4 secrete de mai jos – întrebări ale căror răspunsuri îți vor asigura o tranziție de succes către un nou job care să-ți aducă și ție fericirea și un salariu mai bun:

Secretul #1: Încotro te îndrepți?

Răspunsul la această întrebare începe cu o alta: unde vrei să ajungi? Conform ghidului nostru, dacă nu poți răspunde la această întrebare, înseamnă că îți lipsește direcția. E în regulă, însă trebuie să conștientizezi acest aspect, pentru a nu fi tentat/ă să accepți prima oferta primită sau pentru a alege o carieră greșită, din nou.

Cheia succesului? Listele de (auto)evaluare:

Lista 1: ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut în toată experiența ta profesională. Include detalii despre mediul de lucru, activități specifice  pe care le-ai întreprins, sau moduri în care anumite job-uri ți-au adus împlinire sau ți-au sprijinit un anumit stil de viață (cum ar fi salariul, locația, programul, etc.). O astfel de listă te va ajuta să identifici ce îți dorești și ce ar trebui să eviți.

Lista 2: Cine sunt și ce îmi doresc? Ia-ți o hârtie și notează ce te face fericit/ă în viață. Poți include hobby-uri, cărți, pasiuni, culori – orice îți aduce imaginația.

Lista 3: Ce atribute are compania ideală? Din nou, poți include tot felul de detalii, de la flexibilitate, la activități fun și oportunități de promovare.

cariera de succes VIA Consiliere

Secretul #2: Ce știi să faci vs. ce vrei să faci

Să îți dorești un job și să obții un job un două lucruri complet diferite. Ai nevoie de un punct clar de pornire – începe cu testarea abilităților. Vei ști ce puncte forte ai, ce trebuie îmbunătățit, și în ce domenii de activitate ai performa cel mai bine ( poate acum ești contabilă dar ai înclinații artistice și un job în acest domeniu ți-ar aduce împlinirea). Sfatul nostru: optează pentru teste profesionale, validate de instituții acreditate.

Secretul #3: It’s a match!

Imediat ce ai identificat ce aptitudini ai și știi deja ce îți dorești să faci, e timpul pentru următorul pas: găsirea jobului perfect. Pentru a-l afla, trebuie să găsești intersecția dintre ce îți dorești, ce știi să faci și ce recompense primești pentru ceea ce faci.

Le poți afla singur/ă sau poți profita de peste 5000 de compatibilități cu job-urile din România pe care testele VIA le oferă împreună cu raportul personalității și al aptitudinilor tale.

În plus, fiind un nou domeniu, ia în considerare câteva aspecte cheie:

Înapoi la școală! Da, va trebui să înveți (poate chiar de la 0) concepte și informații importante, din noul domeniu ales. Găsește cursuri online și parcurge cât mai multe!

De ce tu? Când vei participa la interviuri, compensează lipsa experienței prin portofolii care să îți arate pasiunea și hotărârea de a evolua în noul domeniu. Angajatorii sigur vor aprecia asta!

Secretul #4: Power to the people!

Ultimul secret este despre oameni. Pentru a reuși cu tranziția spre o viață împlinită, există 2 tipuri de interacțiuni din care poți beneficia:

Alege un mentor. Cu ajutorul acestuia veți parcurge împreună planul pe care deja l-ai creat și te va ajuta să înțelegi, să stabilești și să alcătuiești unul și mai bun. Consilierea urmărește dezvoltarea capacității de planificare și management, rezolvarea unor dificultăți specifice de carieră, anxietatea legată de carieră sau satisfacție.

Bazează-te pe networking – Vocea ta trebuie auzită și mesajul tău va ajunge la oamenii potriviți doar dacă depui un efort în acest sens. Mărește-ți numărul de contacte pe rețelele de socializare relevante, comunică și află noutăți despre job-uri, companii, oameni. Oportunitatea va apărea de unde nici nu te aștepți.

Norocul îi ajută pe cei curajoși! Experții VIA te susțin și îți oferă sfaturi variate despre orientarea în carieră, pe Facebook, Instagram și LinkedIn!

succes VIA Consiliere