Profesiograme

Vei regăsi aici o sursă de informații detaliate cu privire la 504 ocupații din România, prin intermediul profesiogramelor.

Profesiograma reprezintă o descriere detaliată a unei ocupații prin prioritizarea aspectelor care o compun: caracteristicile angajatului -abilități, interese ocupaționale, valori ale muncii, stiluri de lucru; cerințele pentru angajat – cunoștințe, competențe, nivel de studii; cerințe profesionale – activități de lucru, contextul muncii.

Fiecare ocupație necesită o combinație diferită de cunoștințe, deprinderi şi abilități şi decurge prin prestarea unei varietăți de sarcini şi activități. Aceste caracteristici distinctive ale unei ocupații sunt detaliate, pentru a vă ușura înțelegerea informațiilor cuprinse în profesiogramă.

Realizarea listei de meserii a avut ca fundament, previziuni şi statistici ale specialiștilor în resurse umane, ale firmelor de recrutare şi selecție ce lucrează la nivel național, prognoze ale Comisiei Europene referitoare la cele mai căutate meserii şi profesii pe piața forței de muncă în Uniunea Europeană enunțate în cel mai recent raport European Vacancy Monitor (EVM).